China ligt op schema om in de eerste helft van dit jaar succesvol een maanlander te lanceren naar de donkere kant van de maan. Dat zou een symbolische overwinning zijn van het Aziatische land in in de race met de VS om de exploratie van de maan.

Het China National Space Agency (CNSA) liet woensdag weten dat de maanverkenner is aangekomen op de lanceerplaats voor z’n missie, waarbij het voertuig monsters gaat nemen van de oppervlakte van de maan.

De missie moet de ruimtevaartcapaciteiten van China voor het voetlicht brengen. Helemaal, omdat het tot nu toe nog geen enkele ander land is gelukt om monsters te nemen van de donkere kant van de maan.

De aankondiging komt een dag nadat de meest recente pogingen van de VS om een ruimtevaartuig op de maan te laten landen werd gehinderd door een kritiek brandstoflek.

Foto: CNSA

De maanlander van het Amerikaanse bedrijf Astrobotic, dat wordt gesteund door NASA, vertrok maandag naar de maan in de hoop op een succesvolle maanlanding voor het eerst in meer dan 50 jaar. Maar het ruimtevaartuig begaf het kort na de lancering.

China hoopt op meer succes. Het land heeft een goede staat van dienst als het gaat om maanlandingen en werd in 2019 de eerste natie die een rover op de andere kant van de maan liet landen. Dankzij die missie kon het voor het eerst in 45 jaar monsters van de oppervlakte van de maan verzamelen.

Foto: Ren Junchuan/Xinhua via Getty

China's nieuwe missie heeft als doel om een maansonde genaamd Chang'e 6 naar de maan te brengen. Het voertuig zal proberen om ongeveer 2 kilo aan materie te verzamelen van de verre kant van de maan, voordat het zijn lading veilig terugbrengt naar de aarde, aldus nieuwssite Spacenews.

De Chinese lander zal apparatuur van Frankrijk, Italië, Zweden en het Europees Ruimteagentschap (ESA) gebruiken, volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De orbiter van de missie, een ruimtevaartuig dat in de baan van de maan wacht op een rendez-vous met de sonde om deze terug naar de aarde te brengen, zal ook een Pakistaanse uitrusting meenemen, aldus Xinhua.

De VS en China hebben beide ambitieuze ruimtevaartprogramma's opgetuigd die focussen op een terugkeer naar de maan, een strategisch doel voor veel landen die ernaar streven om hun invloed buiten de aarde te vergroten.

China wil tegen het eind van dit decennium mensen naar de maan brengen. NASA kondigde onlangs aan dat het zijn eigen missie om mensen terug op de maan te zetten uitstelt, maar wil wel eerder zijn dan China en verwacht daarom de eerste bemande vlucht al in 2026 te zullen lanceren.

Hoewel de droom van het Amerikaanse bedrijf Astrobotic om zijn eerste lander op de maan te laten landen deze week in duigen viel, betekent dit niet het einde van Amerikaanse private maanmissies. Een ander bedrijf, Intuitive Machines, maakt zich klaar om zijn eigen door NASA gesteunde maanlander de komende weken te lanceren.

LEES OOK: Bekijk het historische moment waarop India met succes landt op de zuidpool van de maan en de VS, China en Rusland achter zich laat